Zandweg, hobbelige weg, gat in de weg!

Elk jaar verliezen ruim 6000 kinderen voor hun 20e levensjaar hun vader of moeder door overlijden. Dat betreft een percentage van 10%. De kans is groot dat je in je omgeving iemand kent die dit heeft meegemaakt. Bij een overlijden komt de dood zomaar binnenvallen. Het slaat een gat in de (levens)weg. Kinderen hebben nog geen ervaring en hebben volwassenen nodig. Afgelopen week las ik het boek ‘Na zo lang nog’, van Henrike Dankers. In haar boek beschrijft ze kernachtig de gevolgen van jong ouderverlies op latere leeftijd. Als jong meisje van 13 verloor ik mijn vader aan de gevolgen van kanker. De jaren voor zijn overlijden stonden in het teken van overleven, doorleven en doorgeven. Ik had als 13-jarige geen flauw idee wat zijn dood ten diepste voor mij betekende. Er ontstond een gat in de weg. Splitsing van de ziel, waar ik met veel vakkundigheid hekken omheen zette. Het verlies heeft ertoe bijgedragen wie ik geworden ben. De komende periode zal ik regelmatig schrijven over de gevolgen van het ‘gat in de weg’! Wat kan de omgeving doen, hoe werken overlevingsmechanismen. Kortom, wordt vervolgd!

#nazolangnog #gatindeweg